Na toch enkele dagen van zenuwachtig afwachten is voor veel scholieren de afgelopen week het verlossende bericht binnen gekomen:  Geslaagd!!!

Natuurlijk gaat dan de vlag uit, compleet met tas.  Maar het is natuurlijk ook het moment om een feestelijke fles bubbels open te trekken.schoemehl sekt En als het goed is, was dat dan wel een fles echte bubbels: methode traditionelle dus op zijn minst! De fijne, lang aanhoudende mousse, de aroma’s van de gistculturen van de 2e gisting, het delicate, de verfrissing…kortom: the real stuff!.

Nu denken veel mensen dat alleen champagne “echt” is. Dat noemen we tegenwoordig “markegisperg_brut_sektting” en dat hebben ze, samen met hun lobby-circuit, in de Champagne uitstekend voor elkaar.
Maar traditioneel worden in veel wijnbouwgebieden ook  wijnen gemaakt op min of meer dezelfde manier. Soms van dezelfde druivensoorten, maar vaak van de soorten van de streek. En net als in de Champagne heb je daar goede en minder goede tussen. Ik zal het niet over de prijs hebben, dat moet ieder voor zich weten, maar wil hier in deze feestelijke tijden wel even op wat alternatieven wijzen. Om er maar eens enkele te noemen: cava, champagne cuvee originesekt, cremant, vonkelwijn en natuurlijk prosecco, al moet ik daar wel even een kanttekening bij plaatsen. Er is namelijk veel “prosecco” op de markt die “frizzante” is in plaats van “spumante” met ook een heel groot prijsverschil! De enige overeenkomst is dat het allebei van de prosecco-druif is gemaakt en uit Italie komt. Simpel gezegd: frizzante is een eenvoudige basiswijn met koolzuur er in gepompt, zoals bij limonade en spumante is de wijn die een 2e gisting op fles heeft ondergaan, waarbij door de gisten het koolzuur is geproduceerd. Deze bubbels zijn vaak veel kleiner (fijne mousse noemen we dat) en houden ook wat langer aan. Bovendien krijgt de wijn door deze gisten nog wat extra aroma’s mee. Dit alles kost (veel meer) tijd en dus ook opslagruimte ,de druk in de fles is veel hoger en is een steviger fles noodzakelijk en als klap op de vuurpijl vinden de wetgevers dit weer een leuke melkkoe.(een van de weinige dingen, die de champagne-lobbyisten nog niet hebben kunnen veranderen)

En u raadt het al: ook ik heb enkele van deze alternatieven in het assortiment, maar toch wil ik hier een lans breken voor een “echte” champagne; uw kind slaagt per slot van rekening maar 1 keer voor zijn of haar middelbare school! Het betreffen de champagnes van Gaudinat-Boivin, die , ieder op hun eigen manier toch wel lekker (en) bijzonder zijn. De brut is de basis: lekker en nog betaalbaar. De reserve heerlijk vol, zacht, sappig en verfrissend; in de rose proef je echt het rode fruit, aardbei, framboos, kers en de Cuvee d’origine is echt bijzonder: hij is gemaakt van 100% pinot meunier !! En zeg nou zelf: ziet hij er niet feestelijk uit?!